vineri, 27 februarie 2015

Despre florile conservate!


Conservat sau criogenat? Raspuns corect: conservat, deoarece sunt diverse tehnici si substante cu ajutorul carora textura si culoarea unei flori, pot fi pastrate pana la 25 de ani! Termenul “criogenat” nu l-as folosi, deoarece prin criogenarea florilor - posibila cu ajutorul azotului lichid - acestea devin casante. Conservarea florilor consta practic in extragerea umiditatii (mai exact a apei) aflate in petalele/cozile/frunzele acestora, prin diverse metode.
METODA VERMONT
·        cel mai cunoscut si folosit procedeu de conservare a florilor comercializate azi;
·        aparut in 1989 apartine ca inventie si brevetare lui Paul si Ginette Lambert in Franta;
·        singurul procedeu prin care florile conservate isi pastreaza 100% naturaletea, stralucirea si forma initiala; nu a fost dezvaluit in intregime ca si tehnica;
·        florile si frunzele sunt selectate atent de la furnizorii autorizati;
·        ca si procedeu - pe care ei insisi il numesc “eternizare”- consta in absorbtia apei din flori cu ajutorul unei solutii din glicerina, coloranti si activatori. Se recreeaza floarea initiala, manual, petala cu petala, dupa ce au folosit respectivul procedeu, iar ceea ce iese din mainile lor este absolut fabulous.
·        site-uri utile: www.vermont-design.com, www.vermontcanada.com
METODA FOLOSIRII AERULUI CALD
·        se conserva bine într-un cameră de convecție sau camera de “ardere” (prin folosirea aerului cald) camera fiind asistata de un ventilator pentru distribuirea aerului cald in egala masura;
·        camerele  non-ventilate nu sunt adecvate, deoarece acestea generează prea multă umezeală;
·        florile trebuie să fie conservate la o temperatură uniforma 30-35˚Celsius, timp de mai multe ore.
METODA  SILICAGEL (silicat amorf pentru verificarea umezelii)
·        SilicaGel-ul conserva rapid florile, deoarece este unul dintre cele mai rapide si eficiente absorbante de umiditate (vezi pliculetele de SilicaGel care vin la achizitionarea unei perechi de incaltamainte sau a diverselor produse); 
SilicaGel-ul este de culoare albă, dar unele tipuri de silicat, conțin cristale albastre care acționează ca indicator al cantității de umiditate absorbite din flori;
·        cand umiditatea este absorbita 100% din flori, cristalele albastre isi schimba gradual culoarea in roz;
·        pentru a conserva florile, SilicaGel-ul se pune in vase mari, într-un strat de 2-3cm grosime, apoi se adauga florile (intre petalele carora s-a adaugat in prealabil aceeasi substanta); procedeul dureaza pana in momentul care se observa scaderea 100% a umiditatii din petale;
·        florile care urmeaza sa fie conservate, sunt apoi coapte în cuptor la 250˚Celsius,  timp de aproximativ o oră;
·        florile uscate în SilicaGel trebuie să fie pastrate în recipiente închise ermetic.
 METODA LIOFILIZARII (o noua tehnica de a conserva flori/alimente/legume la o temperatura sub 0 grd C )
·        Liofilizarea este realizată printr-un proces numit sublimare (trecerea din stare solida in stare gazoasa). Este nevoie astfel de o mașinărie speciala pentru realizarea procedeului. Aceasta implică initial înghețarea florilor timp de cel puțin 12 ore; apoi o pompă de vid trage încet umezeala din flori, sub forma unui abur într-o cameră; apoi vaporii formati condensează sub forma de gheața în altă cameră;
·        anumite flori isi păstrează culoarea  în ciuda faptului că au fost liofilizate, datorită compoziției țesutului din petale/frunze (garoafele, violetele africane, trandafirii, ferigile);
·        florile conservate prin liofilizare, se pastreaza sigilate in recipient de sticla.
 METODA SITEI MOLECULARE
·        sita moleculară este un material care conține mici pori de dimensiuni  uniforme, folositi ca un absorbant pentru gaze și lichide;
·        porii sunt de fapt silicați alumino-metalici si realizeaza absorbtia apei din petalele/cozile/frunzele florilor;
·        pentru a asigura deshidratarea florilor naturale proaspete, se toarna prin aceasta sita peste flori, un amestec de solvenți organici;
·        moleculele de apă din flori sunt astfel absorbite progresiv în porii sitei moleculare;
·        florile potrivite pentru aceasta metoda  sunt: trandafirii, bujorii, orhideele, sau speciile cu multe petale sau o structură destul de rigidă.
       Multumesc Raluca Dragulin pentru ideea postarii!  In incheiere, iata un buchet de trandafiri conservati, pe care l-am realizat la nunta Oanei Roman!


2 comentarii:

  1. Minunat!! Eu iti multumesc pt. aceasta postare si o sa te urmaresc ,cat de des pot!!!
    Multa bafta in tot ce faci!

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) eu iti multumesc pentru idee si pentru ca urmaresti ceea ce scriu! Te astept cu drag ori de cate ori doresti sa vorbesc despre ceva anume! Te pup si iti multumesc inca o data! O primavara frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere